Avrupa Rüyası Otobüsle Avrupa Turu
 

Yurtdışından Alınan Telefonun Kaydettirilmesi

Yurtdışına gittiniz, alışveriş yaptınız ve birçok şey aldınız. Ve telefon kaydettirmek mi istiyorsunuz? Uygun fiyata bir telefon aldınız ve Türkiye’ye dönüşte telefonu kaydettirmek için izlemeniz gereken adımlar bu yazıda!

Günümüzde birçok insan iş amacıyla, eğitim amacıyla, gezi amacıyla ya da akraba ziyareti amacıyla yurtdışına çıkma fırsatı bulabilmektedir. Bu durum refah seviyesinin artması, yurtdışına gitmenin eskiye göre daha kolay olması ve uçak biletleri fiyatlarının daha düşük olması gibi nedenlerle eskiye oranla daha çok yaşanmaktadır.

Farklı sebeplerle yurtdışına çıkma fırsatı elde eden kişiler ülkeye dönerken hatıra amacıyla, hediye amacıyla ya da yurtdışında fiyatının daha uygun olması nedeniyle yanlarında her zaman bir şeyler getirirler. Bu kimi zaman bir çanta, kimi zamanda bir saat olmuştur. Son 20 yılda insanların yurtdışından en çok getirdikleri şey cep telefonu, günümüzdeyse akıllı telefonlar olmuştur. Yurtdışından bu şekilde gelen telefonların sayısının artmasıyla beraber bit kayıt sistemi ve sınırlamada getirilmiştir. Telefonlar için geçerli olan bu şartlar bilgisayar ve tabletler için de geçerlidir.

Telefon Kaydettirme Rehberi

  • Öncelikle yurtdışından getirdiğiniz bir telefonu kendi pasaportunuz üzerine ya da bir başkasının pasaportu üzerine “e-devlet” yoluyla kaydettirebiliyorsunuz.
  • Kaydettirmeniz için ülkeye giriş tarihinden itibaren 120 gün süreniz var.
  • 120 gün sonunda cihaz iletişime kapatılıyor.
  • Ayrıca son iki yıl içinde yurtdışından getirilen, kayıt yaptıracağınız kişi üzerine kayıtlı başka bir cihaz olmamalı.
  • Kimin pasaportu üzerine kayıt yapacaksanız o kişinin e-devlet bilgilerinin olması yeterli.
  • O kişi üzerinden e-devlete giriş yaptıktan sonra kayıt yapabilirsiniz.
  • Ancak bunun için yurtdışından getirdiğiniz telefonun 15 haneli “imei” numarasını o telefona #06# tuşlayarak öğrenmeli ve harç bedelini vergi dairelerine ya da belirlenmiş olan bankalara internet üzerinden ya da bizzat giderek kimin üzerinde kayıt yaptıracaksanız o kişinin TC Kimlik Numarası ile yatırmalısınız.
  • Telefonun imei numarasını öğrendikten ve harç bedelini ödedikten sonra e-devlet üzerinden “BTK IMEI Kaydet” hizmetini kullanarak imei bilgisini, yurda giriş yapılan belge türü, tarihler, belgenin ait olduğu ülke bilgisi ve belge numarasını doldurduktan sonra kayıt yaptırabilirsiniz.
  • Girdiğiniz bilgilerin doğru olmasına dikkat edin. Zira geri dönüşü olmuyor.
  • Kayıt işlemini yaptıktan sonra telefon 12 ile 48 saat arasında kullanıma açılacaktır.
  • Eğer e-devlet üzerinde kayıt yapamazsanız bir diğer yolda Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom abone merkezleri yoluyla kayıt yaptırmak.
  • Ancak abone merkezinden kayıt yaptıracağınız zaman pasaport sahibinin bizzat pasaportuyla veya yurtdışı çıkış ve dönüş makbuzuyla başvuru yapması gerekiyor.
  • Bir şekilde kayıt yaptıktan sonra telefonunuzun yine e-devlet üzerinden kaydının olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Avrupa Rüyası ile otobüsle Avrupa turunuzda ziyaret edeceğiniz Andorra‘da yarı fiyatına alışveriş yapma gibi bir şansınız var desek!

Yorum yok

YORUM BIRAKIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.