Avrupa Rüyası Otobüsle Avrupa Turu
 

Seyahat Dolandırıcılıklarına Dikkat!

Yurtdışı turuna çıkarken aklınıza takılan soruların başında “acaba dolandırılır mıyım?” olabilir. Daha önce hiç yurtdışına çıkmadıysanız, bilmediğiniz bir ülkede hatta Türkiye’de daha önce ilk defa gittiğiniz bir şehirde dahi içinizi kemiren o meşhur soru “acaba beni dolandırırlar mı?”. İşte bu sorunun cevaplarını çok sık rastlanan örnekler ve önlemler ile size anlatacağız. Seyahat dolandırıcılıkları gibi şeylere dikkat edin, tatiliniz zehir olmasın…

avrupa rüyası

Kaçak Tur Firmalarına Dikkat!

İlk defa yurtdışına çıkacakların genelde ilk tercihleri bir tur firmasından rehberli bir Avrupa turu satın almak oluyor. Tabi, tur firmasından yurtdışı tatili satın alarak tamamen güvende olmuyorsunuz. Acaba turu satın aldığınız firma, gerçekte bu hizmeti veriyor mu? “Tur acentesinin yaptığı tüm işlemler yasal mı? Bu durumda ilk başvuracağınız kaynak TÜRSAB. (Türkiye Seyahat Acenteler Birliği) Turu satın almadan önce tur firmasına TÜRSAB belgesini ve belge numarasını sorun. Daha sonrasında size söylenen belge numarasını www.tursab.org.tr adresinden acente sorgula bölümünden sorgulatın ya da tur firmasının sitesinde TÜRSAB Tatil Meleği olup olmadığına bakın! Seyahat dolandırıcılıkları karşısında TÜRSAB belgeli seyahat acentesi ile seyahat ediniz.

10058 Tursab Belge numarasıyla hizmet veren Avrupa Rüyası ile yurtdışında 62 ülke 185 şehri güvenlice gezebilirsiniz.

Avrupa'da Hırsızlık Olaylarına Karşı Alınacak Önlemler

Yoğun Turist Olan Yerlere Dikkat!

Metrolar, tren garları, havalimanları, otobüs terminalleri, festival alanları, müze girişleri, sokak sanatçı performanslarının olduğu yerlerde iki daha fazla dikkatli olun! Timsah dolu nehirden su içen ceylan gibi sürekli tetikte olun ve çantanıza, cüzdanınıza ve özellikle de pasaportunuza sahip çıkın! Paranız çalınırsa tatiliniz maddi olarak size zehir olurken; pasaportunuzun çalınması halinde ülkeye geri dönüş biletinizi alıp ülkeye geri dönmek zorunda kalırsınız!

Hırsızlar risk almaya heveslidir fakat onlar aynı zamanda bu riskleri hesaplarlar. Basitçe söylemek gerekirse özgüvenli, dikkatli ve en önemlisi ayık bir gezginseniz hırsızlar büyük ihtimalle daha kolay bir hedefe yöneleceklerdir. Seyahat dolandırıcılığı için kolay hedeflere örnek olarak kafası karışık gezginler, sarhoşlar ve eşyalarını korumak yerine onlara yapışan fazla endişeli acemiler sayılabilir. Bir şeyiniz çalınmasın diye her şeye sımsıkı da sarıldığınız zaman hırsızların daha kolay hedefi olacaksınız. Bu sebeple tüm eşyalarınızı güvenli bir şekilde muhafaza edin ve gerekirse yanınızda fazla eşya bulundurmadan gezin! Paranızı iki, üç farkı parçaya bölerek saklayın, gerekirse pasaportunuzu cebinize koyun.

Sahte Görevlilere Dikkat!

Seyahat esnasında yalnızca polise ya da memurlara görevlilerine güvenebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Özellikle trenlerde, metrolarda, terminallerde sık sık evraklarınızı görmek isteyen kişiler karşınıza çıkacaktır. Öncelikle onlara evraklarınızı vermek yerine kimliklerini sorun! Herhangi durumdan dolayı size ceza yazıp para talep ederseler karakola gitmek istediğinizi, karakolda evraklarınızı seve seve göstereceğinizi söyleyin.

Trenlerde ya da metrolarda yanlış biletle bindiğinizi söyleyip size ceza keseceğini, “şu kadar ödeme yapmanız lazım” diyen memurlara da hemen ödeme yapmayın! Kimliklerini sorun, işlemlerin devamı için bir sonraki durakta inip istasyon içerisindeki veznelerde gerekli ödeme yapacağınızı söyleyin! Unutmayın, hiçbir zaman görevliler sizden gerektiğinden fazla para istemez, sizinle ceza için pazarlık yapmaz!

Kap Kaça Karşı Önlem Alın!

Seyahatlerde en çok yaşanan olayların başında kap kaç geliyor hiç kuşkusuz. Kalabalık yerlerde hiç fark etmeksizin bir anda çantanızın ya da cüzdanınızın buharlaştığını anlayabilirsiniz. Bu yöntem özellikle çok kalabalık tarihi yerlerde, metrolarda, festivallerde yapılmaktadır. Kap kaç olaylarına karşı alacağınız en önemli önlem, değerli eşyalarınızı ayrı ayrı yerlere koymak olacaktır. Pasaportunuzu, değerli belgelerinizi ve nakit paranızı çantaya koymak yerine cebinizde taşıyın. Cüzdanınızı arka cebiniz yerine iç ceplerde saklayın. Çanta kümesiyle gezmeyin, bir tane sırt çantanız olsun ve içerisinde giysi ve yiyecek haricinde değerli bir şey bulundurmamaya özen gösterin.

para bodururken dikkat edilecek şeyler

Sahte Para Kurbanı Olmayın!

Özellikle taksilerde, restoranlarda, resmi exchange ofisler haricinde yapacağınız para çevirme işlemlerinde sahte para verme olayı çok yaygındır. Restoranlarda yemeğin parasını ödersiniz ve kasiyer size paranın sahte olduğunu söyler ve farklı bir yolla ödemenizi ister. Bu gibi durumda vermiş olduğunuz parayı geri isteyin ve yeniden para vermek yerine; paranızı geri alıp kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Gittiğiniz ülkenin para birimini iyice tanıyın ve para hakkında fazla bilginiz yoksa da nakit harcamalardan kaçınarak kredi kartı ile harcama yapma yolunu tercih edin!

fotoğraf makinesi gezginler

Fotoğraf Makinenizi Tanımadığınız İnsanlara Vermeyin!

Tek başınıza seyahat ediyorsanız en çok zorlanacağınız konulardan biri de fotoğraf çekilmek olacak! Bu kadar yol gelip benimde bir güzel fotoğraf olsun diye hiç tanımadığınız insanlara kameranızı emanet edip poz vermeye çalışmayın! Aksi takdirde kameranızla uzaklaşan kişinin arkasından koşmak durumunda kalabilirsiniz! Tek başına seyahat ediyorsanız selfie çubuklarını kullanabilir ya da gerçek anlamda resmi görevli olduğuna inandığınız kişilerden size fotoğraf çekmeleri için yardım isteyebilirsiniz.

Seyahate çıkmadan önce sizde bu gibi durumlara karşı önlem almak adına hazırlıklarınızı yapın; yanınıza alacağınız eşyaları minimalize edin, herkese inanmayın, şüphe edin önemlerinizi aldıktan sonra ama gezerken de keyif almayı da unutmayın!

Seyahat dolandırıcılıkları konusunda artık bilgimiz arttığına göre güzel bir tatile çıkabiliriz! Avrupa Rüyası otobüsle Avrupa turu ile her sabah başka şehirde uyanıp efsane bir tur güzel olmaz mıydı?

Yorum yok

YORUM BIRAKIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.