Avrupa Rüyası Otobüsle Avrupa Turu
 

Take Away Nedir? | Avrupa’da Yemek Yeme Kültürü

Take Away genellikle dükkân veya restorana gittiğiniz zaman yemeği orada yemek yerine paket olarak alıp ev ya da başka bir yere götürme anlamına geliyor. Aynı zamanda dükkân olup da oturacak yeri bulunmayan yerler de direkt olarak “Take Away” mekânı olarak iş yapıyor.

Seyahat etmek ve yemek kültür her zaman et ve tırnak gibi birbirinden ayrılmaz bir bütün olmuştur. Özellikle Avrupa seyahatlerinde her ülkenin kendine özgü yemeklerini tatmak çoğu zaman yolculuğu uzun ve zor türden olsa bile çekilir kılan bir unsur.

Ancak gelişen teknoloji, yatırımlar, kısa yoldan para kazanma ve geleneklerin öneminin para kazanmanın gerisinde kaldığı bir dönemdeyiz. Yemek kültürü de bundan nasibini almış gibi görünüyor.

Take Away çok eskiden alışılmış olan restoran kültürünü bir nebze karalıyor gibi gözükse de pratiklik ve zaman kazanma konusunda oldukça başarılı olduğu söylenebilir.

Avrupa’da restoran kültürü oldukça yüksek olsa da Türkiye’dekinin aksine çoğunlukla masada oturmak istediğiniz zaman ekstra bir “masa rezervasyon” ücreti de hesabınıza işleniyor.

Bu Avrupalılar için çok büyük bir rakam olmasa da tutumlu olanlar bu ücreti ödemeyi istemiyor. Fakat asıl sebep yemeği evde veya kendi seçtikleri manzarası daha güzel olan bir yerde yemeyi seviyor olmalarından kaynaklanıyor.

Take Away Nedir? | Avrupa'da Yemek Yeme Kültürü

Avrupa’da yemek yeme kültürünün tarihi Roma dönemi ve orta çağa kadar dayanıyor.

O dönem zaten olmayan restoranlar yerine sokak satıcılarından alınan ve herhangi bir yerde yenen yemekler de aslında günümüzün fast-food mantığı ile tamamen uyuşuyor. Bu dönemlerde aşırı yaygın olmasının en büyük sebebi restoran olmayışı değil. Sağlık ve hijyen kurallarının hiç olmamasından kaynaklanıyordu.

Asya ülkelerinde halen sokakta yemek satışı yapılıyor. Bu, yemek kültürünün en önemli parçası halinde ancak Avrupa’da durum çok daha farklı. Çok sıkı düzenlemeler ve sağlık bakanlığının sıkı yönetimi sokakta “take away” yemek satışını oldukça kısıtlamış durumda. Buna rağmen tüm bu düzenlemelere uyan ve sağlık konusunda yeterli olmayı başaranlar bu kültürü devam ettiriyor.

Paketleme de genellikle çok basit bir şekilde hallediliyor. Plastiğin yasaklandığı birçok ülkede kese kağıtları içinde karton kutular veya köpük tabaklar içerisinde kolay kolay dökülmeyecek şekilde muhafaza ediliyor. 1980’lerden önce İngiltere’nin en meşhur take away yemeği olan fish & chips eski gazete kağıtlarına sarılarak veriliyordu. Ancak sağlık konusundaki endişelerden dolayı sonrasında yasaklandı. Günümüzde halen aynı gazete kültürünü gizliden gizliye sürdüren yerler de yok değil tabi ki. İnce alüminyum tabaklar ise kâğıttan çok daha ucuza gelebiliyor. Daha hijyenik oldukları için de en çok tercih edilen paketleme yöntemlerinden de biri.

Take away tam karşılık olarak “al götür” anlamına geliyor olsa da bu terim telefon ya da internetten verilen siparişler için de kullanılıyor.

Zamanın çok önemli olduğu ve özellikle çalışma temposunun yüksek olduğu ülkelerde hem firmaların daha fazla satış yapmasını hem de insanların daha hızlı ve kolay bir şekilde yemeğe ulaşması sağlanıyor.

Gelinen noktada yerinden kalkmadan yemeğe ulaşmak güzel bir şey gibi gözüküyor Ancak uzun vadede bunun ne kadar iyi bir şey olduğu tartışmaya açık.

Avrupa’da yemek yeme kültürü olan Take Away’i siz de Avrupa Rüyası’nın otobüsle Avrupa turları sırasında deneyimleyebilirsiniz.

Yazan: Peril Cantürk Hepşen

Yorum yok

YORUM BIRAKIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.