Avrupa Rüyası Otobüsle Avrupa Turu
 

Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Çıkarılır? Başvuru Evrakları

Yeşil pasaport, Türkiye‘de kamu (devlet) kurumlarında çalışan, belirli bir sicil derecesine ulaşmış memurlara verilen pasaport türüdür. Bu pasaport ile Türk vatandaşları, 160 ülkeye vizesiz seyahat edebilmektedir.

Peki, yeşil pasaport kimlere verilir? Kabaca söylemek gerekirse “yeşil pasaport devlet memurlarına verilir” diye bilinir. Aslında kamu (devlet) görevlilerinin sadece %4’lük bir bölümü adaydır.

yeşil-pasaport-nedir

Yeşil Pasaport Kimlere Veriliyor?

Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan devlet memurlarına ya da sözleşmeli memurlara, eski bürokratlara, TBMM eski üyelerine, görev süresi boyunca büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları, devlet sporcuları ve belirli bir limitin üzerinde ihracat yapan firmaların temsilcilerine veriliyor.

Devlet Memurlarına;

Yeşil pasaport başvurusunda bulunabilmek için devlet memurlarının kadro derecesi ve kıdemine bakılıyor. Devlet memurlarında en yüksek derece 1, en düşük derece ise 13’tür.

Öğretmenler, doktorlar, hemşireler de devlet memuru statüsünde olduğu için kadro dereceleri 1,2 veya 3 olduğu anda bu pasaport alma hakkına sahip olurlar. Bu dereceye ulaşmaları 10 yılı bulabiliyor.

Devlet Memuru Çocuklarına;

Yeşil pasaport hakkı bulunan kişinin eşi ve çocukları da bu haktan yararlanabilmektedir. Kız ve erkek çocuklar 25 yaşını doldurana kadar ebeveynlerinin haklarından yararlanarak pasaport çıkarabiliyor.

İhracatçılara;

Belli bir rakamın üstüne ihracat yapanlara da yeşil pasaport hakkı tanınmaktadır. Son 3 yılına bakılarak yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan firmaların temsilcilerinin de hakkı buluyor. Son üç yılında yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında olan firmalara 1, 10-25 milyon dolar arasında olan firmalara 2, 25-50 milyon dolar arasında olan firmalara 3, 50-100 milyon dolar arasında olan firmalara 4, 100 milyon doların üstünde olan firmaların ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport veriliyor. İhracatçıların başvuru yapmadan önce Ticaret Bakanlığı talep formunu doldurup, bağlı bulundukları ihracatçılar birliğine gitmeleri gerekiyor.

Görev Süresi Boyunca Belediye Başkanlarına;

Aktif olarak başkanlık görevinde oldukları sürece büyükşehir, il, ilçe belediye başkanları da bu haktan yararlanmaktadır.

Devlet sporcusu unvanı taşıyanlara;

Spor dalı ayırt etmeksizin, ülkeye başarı getirdiği için devlet sporcusu statüsü verilen sporculara aylık bağlanarak hem de bu pasaporttan verilmektedir.

yeşil-pasaport-gidebileceği-ülkeler

Ne Kadar Süreliğine Çıkarılabilir?

Bu pasaport sahibinin çalıştığı kuruma göre pasaport süresi belirlenmektedir. 6 aydan az, 5 yıldan çok düzenlenmekte. Şartları karşılayan ve pasaport başvurusu yapan kişilere genellikle 5 yıllığına verilirken çocukların başvurusunda ise 25 yaşta süresi dolacak şekilde düzenleme yapılmaktadır.

Yeşil Pasaportun Avantajları

1-) Bordo pasaportlular defter bedeli ve pasaport harcı olmak üzere 2 farklı ücret öderler. Yeşil pasaport çıkaranların tek ödemesi gereken bedel 133 TL’lik defter bedelidir.

2-) Bordo pasaportla vizesiz girilebilen ülke sayısı 102 iken, yeşil pasaportun 160’tır. Schengen ülkelerine de vizesiz gidebilmektedir.

Yurt dışına seyahat edeceklerin ülkeye giriş tarihinden itibaren en az 3 aylık geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmaları gerektiğini hatırlatmakta yarar var.

yesil-pasaport-ile-vizesiz-girilen-ulkeler-neler

Yeşil Pasaport için Gerekli Evraklar

Bordo pasaport için gerekli belgelerin yanında pasaport için “Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu” doldurmanız gerekiyor. Bu formu buradan indirebilirsiniz. (https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/pasaport-talep-formlari)

Genel olarak başvuruda gerekli evrakları şöyle:

Hak Sahibi Adına Düzenlenmiş Matbu Talep Formu

Emekliler ve Öteki Durumlar İçin Kadro Derecesini Gösteren Belge

1 Adet Biyometrik Fotoğraf

TC Nüfus Cüzdanının Aslı

Öğrenciler İçin Öğrenci Belgesi

Yeşil pasaport yenileme işlemleri, sıfırdan pasaport çıkarmakla aynı. Eski pasaportunuz ve gerekli evraklarla il nüfus müdürlüğüne giderek pasaport yenileme başvurusu yapabilirsiniz.

Yorum yok

YORUM BIRAKIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.