Avrupa Rüyası Otobüsle Avrupa Turu
 

Yolculuk Temalı En iyi 7 Kitap

Seyahate çıkmak için bir ilham kaynağı arıyorsanız, bu harika seyahat hikayeleri ve yardımcı kılavuzları kütüphanenize ekleyebilirsiniz. Yolculuk temalı gelmiş geçmiş en iyi seyahat kitaplarından bazıları diğer insanların seyahat maceralarına odaklanırken, bazıları da nasıl seyahat edilir sorusu üzerinden bir rehber kaynak olma işlevi görüyor. İşte yolculuk temalı en iyi 7 kitap!

1 Along the Ganges, Ilija Trojanow (2006)

Şu anda Cape Town’da yaşayan eski bir Bulgar göçmeni olan Trojanow, Asya’ya içten bir bakış açısı sunuyor. Ganj Nehri’nin kaynağından yola çıkarak tüm nehir boyunca Hindistan’ın en kaotik şehirlerinden geçen Trojanow Hinduların yaşamlarına hayranlık ve saygı duyarken bir taraftan da muhteşem gözlemler yapıyor.

2 Arabian Sands, Wilfred Thesiger (1959)

Ethiopia’da doğan İngiliz bir diplomat olan yazar-gezgin Wilfred Thesiger, Batı kültürüne inancını yitirerek kendini Güney Arabistan’ın çöllerinde, bedevilerin yanında buluyor. Onlarda hayatın içinde yok olmak gibi, hiç kimsenin aşina olmadığı yöntemleri gözlemliyor. Arabian Sands, stkili dili ve yazarın konuya bağlılığı ile güçlü bir kitap olarak klasikler arasında bulunuyor.

3 The Bird Man and the Lap Dancer, Eric Hansen (2004)

Manhattan’dan Maldivler’e, İtalyan Riviera’sından Vanuatu’ya kadar Hansen her yere gitti ve hepsini muhteşem bir kitap altında topladı. Özellikle Kalküta’daki Meryem Ana yoksullar yurdunda yaptığı gönüllü hizmet inanılmaz etkileyici. Yazılarında espriyi ve bilgiyi çok başarılı bir şekilde veren kitap özellikle her şeyi denemek isteyen, korkusuz ve yaşamın her anını kabullenenler için tam bir bilgi ve esin kaynağı.

4 Chasing the Sea, Tom Bissell (2003)

Eski Sovyetler’in merkezi olan ve hızla yok olan Aral Denizi’ne doğru yola çıkan genç yazarın hatıraları, seyahat rehberi ve kültürel tarihi bir arada topladığı harika bir kitap. Atası olarak kabul ettiği Paul Theroux’un yolundan giden yazar, bu kitapta çok fazla şeyden bahsediyor. Ancak yazılan hatıralar kitaba hareketi veren ve sürekli olarak konuyu dinç tutan tarafı oluşturuyor.

5 Down and Out in Paris and London, George Orwell (1933)

George Orwell Paris’te pek tutunamamış olsa da, bu durum kitabın muhteşemliğine gölge düşürmüş değil. Paris denildiğinde akla hep güzel şeyler gelse de Orwell’in anlatımı ile şehrin karanlık tarafını, fakir tarafını görecek ve belki de ilk defa bu kadar romantik bir şehir olmadığını düşüneceksiniz. Okuduktan sonra St-Germain’de yemek yerken Orwell’in bu mutfaklarda geçirdiği zamanları düşününce lokmalar boğazınıza dizilebilir.

6 The Fearful Void, Geoffrey Moorhouse (1974)

Çok kötü biten bir evliliğin ardından tüm Sahara Çölü’nü yaya ve deve üzerinde batıdan doğuya geçmeye karar veren Moorhouse, çoğu yerde başarısız olup sayısız hata yapıyor. Fakat bu kitap, yapılan hataların ne denli samimi ve insancıl olduğuna dikkat çekiyor. Oldukça cesaret verici bir hikaye ve harika bir anlatıma sahip olan The Fearful Void, listenizde mutlaka olmalı.

7 India: A Million Mutinies Now, V. S. Naipaul (1991)

Hindistan’daki birçok otoriteye göre Naipaul’un en iyi eseri olarak gösterilen India: A Million Mutinies Now, ülkenin geçmekte olduğu bir değişim sürecini anlatıyor. Aslında sürecin etkisinden ziyade yazarın hayatındaki değişiklikler olan din ve kast sistemi ile köprüleri atması, kitabı çarpıcı hale getiren en güçlü nokta. Kitapta inanılmaz psikolojik bir derinlik ve şiirsel bir gözlem söz konusu. Tüm bunların ışığında bakıldığı zaman belki de Hindistan ile ilgili yazılmış ve okuyucuya gerçek anlamda bir şeyler hissettirmeyi başaran tek kitap!

Avrupa Rüyası ile çıkacağınız yolculuklarda, okuyabileceğiniz kitaplar için, yolculuk temalı en iyi 7 kitap listesini, bir yerlere not etmeyi unutmayın!

Yorum yok

YORUM BIRAKIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.